Domowe ciasteczka maślane z konfiturą- przepis
Mam nadzieję, że Wasze dzieci chętnie spędzają czas w kuchni i czesto wspólnie coś razem gotujecie?!
W naszym dość często spędzamy wspólne chwile na gotowaniu i pieczeniu. Tym razem korzystając z okazji, żebyliśmy z Kubą sami, postanowolismy upiec pyszne i niezwykle proste ciasteczka maślane z konfiturą malinową, zwane w sklepach czy cukierniach margaretkami. Mój synek bardzo je lubi i nie ptrafi przejść obok nich obojętnie.
Ciasteczka margaretki- domowy przepis na pyszne słodycze
Zapewniam Was, że samo przygotowanie ciastek nie trwa dłużej niż 5 minut. Mało tego, nie potrzebujecie do ich stworzenia skomplikowanych urządzeń- wystarczy bleneder z końcówką mieszjącą lub zwykły mikser.
Składniki:
- 220 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
- kilka łyżek dowolnej konfitury lub marmolady (mogą być domowe dżemy)
Wykonanie:
Miękkie masło włozyć do miski lub misy miksera i uciekarać na puszystą masę. Powoli dodawać partiami cukier puder, cały czas ucierając. Dodawać po jednym żóltku oraz ekstrakt i dalej misować. Na koniec przesiać obie mąki, dodać sól i połączyć składniki.Jeśli macie chęć, możliwości i posiadacie w domu rękaw cukierniczy oraz tylki, możecie przełożyć masę i wyciskać ciastka na papier do pieczenia w dowolnej formie (polecam tylkę z wzorem 1W od marki Wilton). Jeśli Wasze dzieci chcą samodzielnie przygotować ciasteczka, wystarczy urywać po kawałku ciasta i kulać w ręku. Wgłębienie można zrobić łyżeczką lub palcem w formie dziurki czy na krzyż formujac serduszko. W dziurkę nakładać niewielką ilośc konfitury, marmolady czy dżemu (tutaj dowolność- musi jednak być dość zbita forma). Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut.
I voilà ;-)