Produkty pełnoziarniste w diecie - jak na nas działają i dlaczego warto się na nie zdecydować?
Płatki zbożowe, chleb, makaron i ryż - większość z nas je te produkty na co
dzień i nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak duży udział mają w naszym
typowym talerzu z posiłkiem. Co do zasady nie jest to niczym złym, jeżeli
jednak zależy nam na wybieraniu produktów lepszej jakości, warto przerzucić się
z artykułów wytwarzanych ze standardowej mąki na te pełnoziarniste. Jaka jest
różnica pomiędzy taką żywnością? Dlaczego warto zmienić swoje nawyki i w jaki
sposób produkty pełnoziarniste mogą przyczynić się do ogólnej poprawny naszego
jadłospisu i zdrowia?
Aby można było nazwać żywność pełnoziarnistą, musi ona zostać wytworzona w
odpowiedni sposób. Zamiast wykorzystywać mąkę oczyszczoną i wysoko przetworzoną
używa się tej zawierającej całe ziarna zbóż, włącznie z ich łuskami. Dzięki
temu produkt końcowy, jak na przykład chleb czy płatki zbożowe pełnoziarniste,
dostarcza nam więcej witamin i minerałów, ale przede wszystkim również więcej
błonnika, dzięki któremu czujemy się bardziej nasyceni i nie mamy potrzeby
sięgać po kolejną kanapkę czy porcję makaronu. Z mąki pełnoziarnistej wykonuje
się wiele różnych rzeczy, jednak także i niektóre kasze możemy określić w ten
sposób. Dotyczy to na przykład kaszy bulgur, pęczak czy kaszy jaglanej.
Żywność wyprodukowana z pełnego ziarna jest dla nas zdrowsza. Szybciej
zapewnia poczucie sytości, co pozwala na łatwiejsze kontrolowanie tego ile jemy
i ułatwia uniknięcie napadów głodu w czasie, gdy się odżywiamy. Węglowodany
pochodzące z produktów pełnoziarnistych są bardzo dobrym źródłem energii rano,
dlatego warto spożywać je na śniadanie. Mogą przy tym przybierać różne formy,
jak chleb, makaron bądź ryż, płatki zbożowe od Naturalnie Zdrowe czy placki, które
zrobimy sami z odpowiedniej mąki. Dzięki temu, że mamy bardzo dużo możliwości
do wyboru śniadanie z dodatkiem żywności pełnoziarnistej nigdy się nie znudzi i
może być bardzo różnorodne, a jednocześnie dostarczyć nam potrzebnych
składników odżywczych.
Innym argumentem przemawiającym za produktami z pełnego ziarna jest ich smak - wyrazisty, jedyny w swoim rodzaju i nie dający się podrobić. Dotyczy to szczególnie chleba i płatków, gdzie wersje pełnoziarniste są bardzo charakterystyczne i po prostu smaczniejsze od wysoko przetworzonych odpowiedników.
Jeżeli zdecydowaliśmy że chcemy dokonać zmiany, nie możemy ufać jedynie
zapewnieniom na opakowaniach czy obecności pestek i nasion w kupowanych
produktach. Aby chleb, ryż czy zbożowe płatki mogły zostać nazwane
pełnoziarnistymi muszą być wyprodukowane z odpowiedniej mąki. Aby sprawdzić,
czy tak się stało musimy sprawdzić ich skład. Najbardziej podstępnym produktem
jest tutaj chleb, ponieważ często kupujemy go bez żadnego opakowania, a warto
pamiętać że nie każdy ciemny bochenek jest chlebem razowym czy wytworzonym z
pełnej mąki, nawet jeżeli ma na wierzchu pestki dyni czy słonecznika. Dobrym
sposobem na uniknięcie wpadki jest kupowanie pieczywa zawsze w tym samym
miejscu lub od tej samej piekarni. Podobny krok możemy podjąć w przypadku
innych produktów spożywczych - w ten sposób uchronimy się przed kupieniem
żywności, która tylko wygląda jakby była zrobiona z mąki pełnoziarnistej.
*Materiał zewnętrzny
Produkt pełnoziarnisty - co to znaczy?
Płatki, kasze i chleb - dlaczego warto wybierać te z pełnych ziaren?
Innym argumentem przemawiającym za produktami z pełnego ziarna jest ich smak - wyrazisty, jedyny w swoim rodzaju i nie dający się podrobić. Dotyczy to szczególnie chleba i płatków, gdzie wersje pełnoziarniste są bardzo charakterystyczne i po prostu smaczniejsze od wysoko przetworzonych odpowiedników.
Po czym poznać, że produkt jest prawdziwie pełnoziarnisty?
*Materiał zewnętrzny