Domowa pizza.
Nie znam osoby, która nie lubi od czasu do czasu zjeść pysznej pizzy.
Cienkie ciasto, pyszny sos i ulubione dodatki sprawiają, że idealnie sprawdza się na spotkania ze znajomymi czy szybki obiad.
Szybka i pyszna pizza
Moje dzieci uwielbiają domową pizzę. Zanim jednak polubiłam ją robić wypróbowałam mnóstwo różnych przepisów zarówno ze świeżych, jak i suchych drożdży. Nie każdy zachwycał tak samo smakiem czy delikatnością. W końcu znalazłam jeden, z którego od pewnego czasu korzystam i zawsze się udaje, a smakuje wybornie. Przepis na ciasto na pizzę na suchych drożdżach mam od Kasi z bloga KiedyMamaNieSpi.pl
Wpadnijcie do nie po masę ciekawych inspiracji.
Do miseczki z letnią wodą wsypujemy drożdże, sól, cukier i na końcu olej. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru i drożdży przez około 3-4 minuty. Drożdże wlewamy do miski z przesianą mąką i wyrabiamy ( pamiętajcie, że ciasto drożdżowe trzeba dokładnie i dość mocno wyrobić ). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę aby podwoiło swoją objętość.
Składniki ciasta na pizzę na suchych drożdżach:
(na jedną dużą blachę od piekarnika lub 2-3 małe okrągłe formy do pizzy)- 2 szklanki mąki pszennej ( używam mąki Basi do pizzy ),
- 1 płaska łyżeczka suchych drożdży,
- 2 łyżeczki oleju ( używam zwykłego oleju Kujawskiego ),
- 3/4 szklanki letniej wody ( sprawdzam temperaturę palcem ),
- szczypta soli,
- 1 płaska łyżeczka cukru.
- passata pomidorowa lub pomidory z puszki do posmarowania ciasta
- ser (dodaję zawsze 2 rodzaje- mozzarellę i goudę)
- pieczarki
- dwa rodzaje oliwek
- szynka
- boczek
- pomidorki koktajlowe
- bazylia (dużo bazylii)
- czosnek
Sosy do pizzy:
Czosnkowy:
- 330 gramów jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta bazylii
- 1 szczypta oregano
Pomidorowy:
- 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki majeraneku
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta czosnku granulowanego
- 1 szczypta bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 szczypta oregano
- 1 szczypta papryki ostrej mielonej