Polędwiczka w cieście francuskim
Rutyna w życiu bywa nudna i męcząca, szczególnie kiedy dotyczy to spożywanych posiłków.
Każdego dnia większość z nas zastanawia się co przygotować na obiad dla rodziny. Nie jest to łatwe zadanie, gdy dzieci obiady zjadają w przedszkolu lub szkole, a partnerzy mają możliwość posilenia się w pracy.
Planowane posiłków.
W naszym domu planowanie posiłków jest trudne, bo nie chcę dublować dań z tymi spożywanymi poza domem. Nie ukrywam także, że moja rodzina ma wysublimowany gust w tej kwestii i to dodatkowo motywuje mnie przed wyszukiwaniem ciekawych i pysznych posiłków.
Grono smakoszy chętnie zasiada do każdej nowej potrawy, co jest także okazją do spotkań rodzinnych. Przyznam szczerze, że zawsze bardzo się staram, aby wszystkim smakowało i nie ukrywam, że sprawia mi radość widząc jak moje potrawy zyskują aprobatę tych, których kocham.
Dzisiaj chcę Wam pokazać ciekawy przepis, który nie jest trudny do przygotowania, a zachwyci niejednego smakosza. Danie jest niezwykle soczyste i smaczne, jego smak podkreślają dodatki. W całości stworzy niesamowitą ucztę i zachwyci kubki smakowe Waszych gości.
Dzisiaj chcę Wam pokazać ciekawy przepis, który nie jest trudny do przygotowania, a zachwyci niejednego smakosza. Danie jest niezwykle soczyste i smaczne, jego smak podkreślają dodatki. W całości stworzy niesamowitą ucztę i zachwyci kubki smakowe Waszych gości.
Polędwiczka pieczona w cieście francuskim.
Składniki:
Mięso:
- 1 polędwiczka wieprzowa- ok. 600-800g
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 5 cienkich plasterków boczku- ok. 60g
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- żółtko do posmarowania ciasta
- suszone oregano do posypania
Farsz do mięsa:
- 200 g pieczarek
- 1 mała cebula szalotka lub zamiennie 1/4 zwykłej
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Sos do mięsa:
- 1/2 szklanki bulionu grzybowego lub warzywnego
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebula szalotka lub zamiennie 1/4 zwykłej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
- 1/2 łyżki musztardy
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
Dodatkowo przygotuj:
- kratę z piekarnika
- blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- ostry nóż
- szczypce do przytrzymania mięsa
Przygotowanie:
Mięso:
Polędwiczkę oczyścić z białej błonki, a następnie opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso ułożyć na desce, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, a także oprószyć oregano i wysmarować oliwą. Większą patelnię rozgrzać, położyć polędwiczkę i zrumieniać przez 2 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz, a mięso od razu posmarować musztardą. Patelni nie myć- wykorzystamy ją jeszcze.
Farsz do mięsa:
Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 200°C. Na desce rozłożyć plasterki boczku jeden obok drugiego, mięso ułożyć w poprzek plastrów na samym środku, a na wierzch wyłożyć farsz grzybowy, przycisnąć dłonią, zawinąć.
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i na środku ciasta położyć polędwiczkę, a następnie w miarę ciasno zawinąć, zlepić końce.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ja używam folię z papierem do pieczenia 2 w 1 Jana Niezbędnego. Dzięki jej nowoczesnej technologii można ją łatwo formować oraz stosować do pakowania żywności. Dodatkowo zapobiega przywieraniu potraw, co powoduje estetyczne podanie.
Roladkę położyć łączeniem do dołu na blaszce i posmarować żółtkiem, dodatkowo wierzch posypać oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Odczekać 8 minut przed pokrojeniem na porcje.
Sos do mięsa:
A na koniec szybki sposób na sprytne sprzątanie, tylko z workami Magnum od Jana Niezbędnego. Dwa kosze na śmieci do segregacji odpadów ułatwiają sprawę, a dzięki taśmie, która szczelnie zamyka worek nie ma przykrego zapachu. Innowacyjne worki Magnum to komfort korzystania bez konieczności odrywania.