Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym.
Jesień to taka trochę niewdzięczna pora roku. Oprócz tego, że zabiera nam piękne dni, to przy okazji w większości czasu jest wietrzni i deszczowo. Nikt z nas nie przepada za pluchą, bo spacery nie są takie magiczne jakie mogłyby być gdyby świecące słońce mieniło się na kolorowych liściach.
Jedyny plus jesieni jest taki, że wynagradzając nam niezbyt przyjemną aurę daję w postaci plonów wiele wartościowych rzeczy. Pyszne i niezwykle zdrowe dynie od niedawno znowu królują w wielu kuchniach. Jeszcze jakiś czas temu spotkałam się z przekonaniem, że dynia zwana też banią nadaje się tylko do jedzenia z mlekiem. Nikt wtedy jeszcze nie wiedział o tym, jak wiele ciekawych, zdrowych i pięknych potraw można z niej przygotować.
Ciasta dyniowe, muffinki z dynią, zupa to tylko niewiele pomysłów na urozmaicenie posiłków. W dzisiejszym wpisie okażę Wam jak przygotować smaczną zupę dyniową z mleczkiem kokosowym, którą polubią nawet Wasze dzieciaki. Potrwa jest szybka w przygotowaniu i co najważniejsze można przemycić tam warzywa, które nie zawsze są lubiane.
Składniki:
- 1,5 kg dyni (miąższu)- ja wybrałam dynie hokkaido
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- kawałek imbiru
- 3 łyżki oleju
- szklanka bulionu- może być warzywny lub z kurczaka tak, jak u mnie
- sól
- puszka mleka kokosowego
Wykonanie:
Dynię obrałam i wydrążyłam pestki, a następnie pokroiłam w kostkę.
Na oleju podsmażyłam pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałam pokrojoną dynię oraz ziemniaki. Poddusiłam przez 2-3 minuty, a następnie zalałam bulionem oraz dodałam paprykę, imbir i sól.
Warzywa gotowałam do miękkości po czym je zblendowałam. Lekko ostudzony krem dyniowy zalałam mleczkiem kokosowym i ponownie zagotowałam.
Zupę możemy podać z prażonymi ziarnami słonecznika, pestkami dyni czy grzankami. Danie wygląda pięknie, a jego smak jest obłędny.
Czas pracy: ok. 45 minut