Ciasto marchewkowe i konfitura z marchewki.
Składniki na konfiturę z marchwi i pomarańczy:
- 1 kg marchwi
- 3-4 łyżki cukru (ja dałam brązowy, ale może być i biały. ksylitol też się nadaje)
- sok z połówki cytryny
- skórka starta z połówki pomarańczy
- sok z 2 pomarańczy
Marchewki obieramy i wrzucamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy ok. 30 minut, aż marchew będzie miękka. Można ugotować też ją na parze.
Miękka marchew musi zostać zblendowana, aby tworzyła gładką masę, a następnie smażymy z cukrem przez 3 minuty. W następnej kolejności dodajemy sok z połówki pomarańczy, sok z połówki cytryny i ścieramy dobrze umytą i sparzoną skórkę pomarańczową. Dusimy jeszcze kilka minut, do zgęstnięcia masy, a następnie się nią delektujemy.
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 1 szklanka drobnego cukru
- 3 jajka
- ¾ szklanki oleju
- 1,25 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
- ¾ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
Składniki na polewę:
- 12 dkg serka śmietankowego kanapkowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kilka kropel soku cytrynowego
- 2 łyżki masła
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Do miski wsypać cukier, dodać całe jajka i olej, wszystko razem zmiksować na gładki krem, a następnie dodać przesianą mąkę z cynamonem i krótko zmiksować – do dokładnego połączenia składników. Startą marchewkę wsypać do ciasta wraz z drobno posiekanymi orzechami i dokładnie wymieszać i przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (termoobieg z dolną grzałką) albo do 190 stopni (piekarnik bez termoobiegu) i piec około 60 minut (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego.