Stosuj go nie tylko w ciąży.
Zazwyczaj o kwasie foliowym pisze się w kontekście ciąży. Raczej nikt nie zagłębia się w jego właściwości, a ma ich wiele.
Dlaczego warto go stosować?
Produkty naturalnie bogate w folian są na wyciągnięcie ręki. Najwięcej kwasu foliowego jest w warzywach, ryżu, soi, kiełkach pszenicy, żółtkach jaj, wątróbce cielęcej, szpinaku, szparagach, rzepie, soczewicy, ryżu, drożdżach piwnych, soku z pomarańczy, fasoli, cykorii czy soku pomidorowym. To właśnie dzięki niemu organizm jest w stanie przeprowadzać procesy budowy komórek i ich regeneracji. Przy przygotowaniu posiłków należy pamiętać aby warzywa były gotowane na surowo bądź były gotowane krótko, gdyż długie przyrządzanie niszczy witaminy.
W leczeniu niedoborów kwas foliowy często łączy się z witaminą B12, ponieważ suplementy te mogą działać razem w poprawie zdrowia neurologicznego. Kwas foliowy może być stosowany w celu zmniejszenia toksyczności leku metotreksat, który podaje się w leczeniu ciężkich przypadków łuszczycy lub reumatoidalnego zapalenia stawów.
Poza właściwościami związanymi z tworzeniem i regeneracją komórek w organizmie, kwas foliowy wykazuje właściwości ochronne. Badania pokazują, że kwas foliowy zmniejsza ryzyko niektórych rodzajów raka, chorób układu krążenia, włącznie z udarem i chorobą wieńcową oraz dolegliwości neurologiczne, takie jak choroba Alzheimera, demencja starcza lub osłabienie zdolności poznawczych i depresja.
A dlaczego jest on tak ważny przy planowaniu ciąży i jej trakcie?
Każda kobieta, która planuje zajść w ciążę lub już stara się o dziecko powinna przyjmować profilaktycznie dawkę 0,4 mg kwasu foliowego dziennie.Prawidłowy poziom kwasu foliowego w organizmie kobiety jest niezwykle istotny, zwłaszcza dla przyszłych matek oraz ich nienarodzonych dzieci. Ginekolodzy zalecają zażywanie odpowiedniej dawki kwasu foliowego wszystkim kobietom, które planują ciążę – przede wszystkim ze względu na jego znaczenie w profilaktyce wad cewy nerwowej u płodu (takich jak bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo-rdzeniowa). Wady te mogą powstać podczas pierwszych czterech tygodni życia płodowego, kiedy kobieta bardzo często nie wie jeszcze nawet, że doszło do poczęcia. Kwas foliowy w ciąży pomaga zapobiegać niedokrwistości (anemii) ciężarnych. W jej trakcie zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta nawet czterokrotnie.
Produkty naturalnie bogate w folian są na wyciągnięcie ręki. Najwięcej kwasu foliowego jest w warzywach, ryżu, soi, kiełkach pszenicy, żółtkach jaj, wątróbce cielęcej, szpinaku, szparagach, rzepie, soczewicy, ryżu, drożdżach piwnych, soku z pomarańczy, fasoli, cykorii czy soku pomidorowym. To właśnie dzięki niemu organizm jest w stanie przeprowadzać procesy budowy komórek i ich regeneracji. Przy przygotowaniu posiłków należy pamiętać aby warzywa były gotowane na surowo bądź były gotowane krótko, gdyż długie przyrządzanie niszczy witaminy.
Kwas foliowy w formie suplementu, np Folik, stosuje się w leczeniu niedoborów folianu oraz jego komplikacji, które powodują niektóre rodzaje anemii i inne problemy. Niedobory częściej występują u osób, które mają problemy z trawieniem, choroby nerek lub wątroby oraz nadużywają alkoholu. Stosuje się go także w przypadku anemii oraz niezdolności jelit do prawidłowego wchłaniania składników odżywczych.
W leczeniu niedoborów kwas foliowy często łączy się z witaminą B12, ponieważ suplementy te mogą działać razem w poprawie zdrowia neurologicznego. Kwas foliowy może być stosowany w celu zmniejszenia toksyczności leku metotreksat, który podaje się w leczeniu ciężkich przypadków łuszczycy lub reumatoidalnego zapalenia stawów.
Poza właściwościami związanymi z tworzeniem i regeneracją komórek w organizmie, kwas foliowy wykazuje właściwości ochronne. Badania pokazują, że kwas foliowy zmniejsza ryzyko niektórych rodzajów raka, chorób układu krążenia, włącznie z udarem i chorobą wieńcową oraz dolegliwości neurologiczne, takie jak choroba Alzheimera, demencja starcza lub osłabienie zdolności poznawczych i depresja.
A dlaczego jest on tak ważny przy planowaniu ciąży i jej trakcie?
Każda kobieta, która planuje zajść w ciążę lub już stara się o dziecko powinna przyjmować profilaktycznie dawkę 0,4 mg kwasu foliowego dziennie.Prawidłowy poziom kwasu foliowego w organizmie kobiety jest niezwykle istotny, zwłaszcza dla przyszłych matek oraz ich nienarodzonych dzieci. Ginekolodzy zalecają zażywanie odpowiedniej dawki kwasu foliowego wszystkim kobietom, które planują ciążę – przede wszystkim ze względu na jego znaczenie w profilaktyce wad cewy nerwowej u płodu (takich jak bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo-rdzeniowa). Wady te mogą powstać podczas pierwszych czterech tygodni życia płodowego, kiedy kobieta bardzo często nie wie jeszcze nawet, że doszło do poczęcia. Kwas foliowy w ciąży pomaga zapobiegać niedokrwistości (anemii) ciężarnych. W jej trakcie zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta nawet czterokrotnie.
Kwas foliowy można przyjmować z preparatami multiwitaminowymi zawierającymi odpowiednią ilość kwasu foliowego. Preparaty te można kupić w aptece bez recepty. Można też spożywać na śniadanie porcję płatków zbożowych wzbogaconych w kwas foliowy.
Dbanie o własne zdrowie powinno być dla nas priorytetem, bo dzięki temu możemy spełniać swoje cele te przyziemne, jak i te odległe.