Dziś Dzień Kobiet!
Drogie Panie! Dziś jest nasz dzień.
Odpuśćmy choć na jedną chwilę prace domowe. Zamiast stać przy garach, wybierzmy się na obiad do lokalu. Pozwólmy, aby choć w tym jednym dniu, panowie mieszkający z nami pod jednym dachem mieli możliwość odwdzięczenia się za naszą pracę. Codziennie przecież martwimy się o familię, gotujemy obiady, zajmujemy się dziećmi, pracujemy zawodowo. Mamy wiele obowiązków, które mimo, że wypełniają nasze dni po brzegi, przynoszą również najcenniejszy dar- Rodzinę.
Wszystkim mamom, żonom, babciom i tych Paniom, które jeszcze nie mają rodzin życzę ze swojej strony dużo zdrowia, bo bez niego życie jest niczym. Jak jest zdrowie, to jest szczęście. Jak jest szczęście, to są zabawy z najbliższymi i wiele innych cennych chwil.
Ja w tym roku Dzień Kobiet świętuję w domu. Zbieram siły po zabiegu, bo trzeba znowu zacząć ćwiczyć. Muszę nabrać sił.
Z tej okazji przygotowałam troszkę pyszności, bo na pewno będą dzisiaj odwiedziny Dziadków i Rodziców.
A więc SMACZNEGO!
Rogaliki z marmoladą
Składniki:
- 50g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 500g mąki
- 250g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- marmolada lub dżem
Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną (powinna być w temperaturze pokojowej). Odstawić na chwilę.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło - z lodówki. Siekać tak długo, aż powstanie kruszonka. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, do dołka wybić jajka, wrzucić szczyptę soli i wlać śmietanę z drożdżami i cukrem. Delikatnie zagarnąć nożem mąkę z masłem do środka i - gdy powstaną „kluchy" - wyrobić ciasto. Uformować wałek, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło - z lodówki. Siekać tak długo, aż powstanie kruszonka. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, do dołka wybić jajka, wrzucić szczyptę soli i wlać śmietanę z drożdżami i cukrem. Delikatnie zagarnąć nożem mąkę z masłem do środka i - gdy powstaną „kluchy" - wyrobić ciasto. Uformować wałek, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić kulę, następnie placek, po czym rozwałkować - cieniej niż na pierogi. Krążki ciasta podzielić na 8 lub 16 trójkątów. Na brzegu każdego dać trochę marmolady i zwinąć w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawinąć tak, by powstał zgrabny rogalik. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor.
Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem.
Muffinki czekoladowe
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
- 100 g białej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
- 2 duże jajka
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 150 g brązowego cukru
- 85 g masła, roztopionego
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki .
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.