Klopsiki dla Milusia.
Już wiecie, że bardzo lubię gotować. Czasem bawiąc się z Maluchem przychodzi mi do głowy jakiś fajny pomysł i wtedy podrywam się żeby go wypróbować.Tak samo było wczoraj.
Ni z tego, ni z owego wpadło mi na myśl żeby zrobić pulpeciki/klopsiki dla mojego Niunisia. Pierwszy zamysł był taki, aby sos do mięska był pomidorowy, ale akurat nie miałam w domu przecieru, a nie chciało mi się ubierać Małego i siebie (bo wiecie jaki jest domowy look- dres i jakiś "złachany" t-shirt) żeby pojechać do sklepu po jedną rzecz. Pomyślałam sobie wtedy, że do takich klopsików pasowałby również sos śmietanowy. Jak pomyślałam, tak też zrobiłam.
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
mała cebulka
ząbek czosnku
bułka tarta lub namoczona bułka
1 jajko
koperek, sól, pieprz, bazylia
śmietanka 18% ok. 150-200ml
2-3 szklanki bulionu (do zakrycia mięsa)
Przygotowanie:
Mięso wymieszałam z przyprawami, jajkiem, bułką, czosnkiem i cebulką.
Uformowałam małe kuleczki, które wrzuciłam na gotujący się bulion. Przykręciłam gaz, aby kulki powoli się ugotowały. Po kilku minutach dodałam śmietanę, wkroiłam koperek i bazylię i zagęściłam delikatnie mąką.
Do sosu podałam Kubusiowy ryż i buraczek na ciepło (niestety nie widoczny na zdjęciach).